Marvel Splendor Review

Middengewicht arena
Follow Koop deze game!
7.5

Beloftevol

8.9

User Avg

Voor deze herwerking van de tijdloze klassieker Splendor trekt Marvel de poorten naar zijn superhelden-multiversum nog eens wagenwijd open. De ver-Marvel-isering van onze spelletjeswereld wint gestaag aan terrein. Slaag jij erin om alle Infinity stenen te verzamelen of de meeste Avengers naar jouw hand te lokken? Om Thanos te pakken te krijgen zal je de juiste keuzes moeten maken! “Hulk smash!”

Marvel splendor spelopstelling - Boxingmeeples - board game review

S.H.I.E.L.D. (SuperHelden In Een Leuke Deckbuilder)

Marvel splendor locaties - Boxingmeeples - board game review

Waarschijnlijk/hopelijk/misschien heb je het moederspel, Splendor, al wel eens gespeeld. Via deze alom gekende route worden geregeld nieuwe spelers onze hobby binnengeloodst. Marvel Splendor is eveneens als de original Splendor een pretentieloos kaartspelletje. Hoe leg je de set-up? Centraal op de speeltafel komt een publieke marktplaats. Die wordt gelegd met een verscheidenheid aan superheldkaarten. Er zijn 3 gescheiden decks van zulke kaarten; de ene deck is telkens sterker dan de andere. Per deck vorm je een rijtje van 4 kaarten open naast elkaar. De restkaarten vormen een blind stapeltje vooraan de gecreëerde rij superhelden. Onderaan ligt het zwakste rijtje, in het midden een sterker en daar boven het sterkste rijtje. Boven heel deze marktplaats komen nog eens 4 tegels te liggen. Die stellen bekende locaties uit het Marvel-multiversum voor. Je verdient deze tegels door aan hun voorwaarden te voldoen. Er is nog een extra speciale tegel voor wie de meeste Avengers-symbolen op zijn kaarten verzamelde. De speler die de meeste Avengers in zijn arsenaal heeft, ontfermt zich over de tegel én claimt de extra overwinningspunten.

Welke superkrachten heb je nodig om deze kaarten en tegels naar jouw hand te lokken? Wel, het betaalmiddel in deze Marvelversie zijn Infinitystenen (gekleurde tokens). Je hebt ze in 5 verschillende kleuren. Tokens verzamelen is een actie tijdens je beurt. Speel je deze actie dan heb je drie keuzes:

 1. 2 tokens van dezelfde kleur nemen
 2. 3 tokens van verschillende kleuren nemen
 3. een kaart reserveren en een wild token (joker) nemen 

  Marvel splendor infinity stones - Boxingmeeples - board game shop

Met deze Infinity tokens betaal je de kostprijs van de superheldkaarten. Eens je zo’n kaart koopt, kan je daar meerdere zaken op vinden:Marvel splendor superheldkaarten - Boxingmeeples - board game review

 • Linksbeneden staat de kostprijs (de blauwe kaart met Lockjaw kost je 1 gele, 1 blauwe, 1 oranje en 1 paarse token)
 • Rechtsboven staat de Infinitysteen afgebeeld waarmee je elke beurt opnieuw kan betalen. Met de gekochte stenen bespaar je op toekomstige aankopen. Heb jij bijvoorbeeld 1 oranje kaart in je bezit dan kost Lockjaw je 0 oranje tokens.
 • Op sommige kaarten staan rechtstreekse overwinningspunten.
 • Andere zijn bedrukt met het nieuwe Avengers-symbool om die nieuwe tegel te bemachtigen.
 • Linksboven staan overwinningspunten.

Samengevat heb je tijdens je beurt dus de keuze uit een beperkt aantal acties. Je trekt ofwel 2 / 3 Infinity stenen uit de voorraad, koopt een kaart uit de markt of reserveert een kaart om later te kopen. Reservaties geven recht op een wilde token, inzetbaar als eender welke kleur.

Je verdient een Gauntlet-token wanneer je een kaart uit de zwaarste, bovenste rij koopt. Onvermijdelijk aangezien het één van de voorwaarden is om te kunnen winnen. Punten verdien je door de overwinningspunten op je gekochte kaarten en tegels op te tellen. Wie er eerst 16 heeft én een Infinity steen in elke kleur + de Gauntlet-token, is winnaar!

Marvellous or not?

Marvel splendor hulk - Boxingmeeples - board game reviewHet moederspel en deze spin-off delen meer spelmechanismen wel dan niet. Om je eens te laten verrassen door een frisse, nieuwe kijk op de Splendorregels hoef je dit spel niet te kopen. Het superhelden thema lijkt een beetje op het oorspronkelijke spel geplakt te zijn met enkele kleine aanpassingen aan de spelregels.

Marvel splendor ghost spider - Boxingmeeples - board game reviewVisueel is deze versie een verbetering. De kleuren en stijl uit de comics laten het spel veel beter tot zijn recht komen. Deze Marvelversie spreekt meer tot de verbeelding dan het origineel.

Marvel Splendor is een geweldig introductiespel. De eenvoudige regels en snelle, gestroomlijnde gameplay maken het toegankelijk voor iedereen. Nog tijdens het eerste spelletje is iedereen ongetwijfeld mee, zoniet dan zoek je beter nieuwe vrienden (grapje). Ook voor de meer gevorderde spelers zijn er extra lagen met meer diepgang. Zo kan je proberen om bepaalde kaarten voor de neus van je tegenstrevers uit de marktplaats te halen. Ben je een strategisch mastermind? Heimelijk meerdere stappen vooruit denken en kaarten kopen om beurten later de perfecte kaart te weg te jatten. Dit spel heeft het allemaal. Het hangt vooral van de spelers af. Zoals de oom van Spiderman ons al leerde: “Met grote krachten komt grote verantwoordelijkheid”.

Good

 • perfecte gateway-game
 • eenvoudig aan te leren
 • snel en gestroomlijnd
 • componenten

Bad

 • weinig vernieuwing in spelregels
 • geen uitbreiding
7.5

Beloftevol

Artwork - 8.2
Complexiteit - 6.6
Herspeelbaarheid - 7.8
Spelerinteractie - 7.1
Componenten - 8

Lost Password