Tiny Epic Galaxies Review

Pluimgewicht arena Prijswinnaar Arena
Follow Koop deze game
6.9

Amateur

6.4

User Avg

Jullie zijn Starfleetcommanders, op ontdekkingstocht door het heelal. Je zoektocht naar nieuwe culturen en energievormen richt zich op nabije sterrenstelsels. Je probeert er kolonies op te richten en een groter deel van de kosmos te ontdekken dan je tegenstrevers. We come in peace!

Gamelyn is vooral bekend om zijn populaire tiny epic-reeks. Het concept is vrij duidelijk: zo veel mogelijk spel, in zo weinig mogelijk doos. Recent zijn ze daar nog een stap verder in gegaan. Als je goed zoekt, ga je nu ook ultra tiny epic-games in de rekken vinden.
Tiny epic galaxies is vooral berucht onder solospelers. Je vindt het terug in veel van hun top 10 lijsten. Hoewel het doosje spelonderdelen bevat voor 5 tegenstrevers, lijkt een lager spelersaantal aangewezen.

 

Met een spel over het heelal in een kleine doos, lijken woordspelingen over spelsingulariteit en componenten die zijn samengeperst in een speldeknop, voor de hand te liggen. De hoeveelheid spel per kubieke centimeter is ongeëvenaard. We zien wel waar we geraken.

Componenten:

Tiny epic galaxies is een spel dat gemakkelijk meereist. Door zijn grootte past het perfect in de meeste cargoruimtes. De kwaliteit van de spelonderdelen is hier ook op voorzien. Alles is van uitstekende kwaliteit. De kaarten hebben een linnen afwerking. De resourcetokens en ruimteschepen zijn van hout gemaakt.
Het spel maakt gebruik van 7 dobbelstenen. Hun symbolen zijn mooi gegraveerd. Ze zijn ook niet te groot, zodat je ze zelfs met kleine handen, tegelijk kan werpen.
Je persoonlijke spelersmat is iets te eenvoudig. De vakjes voor je houten spelstukken zijn te klein en niet bestand tegen impact. 1 schokgolf en alles ligt door elkaar.

Multiversum:

Bij een spel met meerdere deelnemers, krijgt ieder zijn persoonlijke galaxy-bord. Centraal staat jouw thuisstelsel afgebeeld. Hierop plaats je jouw 2 startruimteschepen. Rondom staan 5 sporen:

Tiny epic galaxies

1 spoor houdt je grondstoffen bij. Je kan energie en cultuur gebruiken. Je grondstoftokens verplaats je op dit spoor, naargelang het aantal dat je bezit. Je begint met 1 cultuur en 2 energie.
De andere 4 horen samen en staan naast elkaar afgebeeld. Het spoor dat het niveau van je Rijk aanduidt, is het belangrijkste. Telkens je dit verhoogt, gaan de andere mee omhoog. Daarop bevrijd je extra dobbelstenen, overwinningspunten en ruimteschepen.

Elk spel begin je met een geheime missiekaart: en enkele te ontdekken planeten. Uit een stapel van 40 planeet-kaarten, leg je er 2 meer open dan het aantal deelnemers. Je hebt er die cultuur brengen en je hebt er die energie geven. Elkeen heeft ook een extra effect. Indien je er 1 kan koloniseren, krijg je ook de overwinningspunten die het kaartje vermeldt. Ze hebben een politiek of economisch spoor.

Het gemeenschappelijke controle-bord, plaats je in een voor ieder bereikbare zone. Rechts staat de werking van de verschillende dobbelstenen nog eens uitgelegd. Onderaan staat de activatiezone. Hier leg je de dobbelstenen, die de actieve speler gebruikt, netjes in de gespeelde volgorde. Links staat er een omvormer. Hier kan je 2 ongewenste dobbelstenen leggen, om 1 van je overgebleven teerlingen naar de gewenste zijde te draaien.

Van die dobbelstenen bezit je er maximaal 7. Je mag er zoveel werpen als het niveau van je Rijk toelaat. Elke beurt mag je er 1 maal zo veel herrollen als je wilt. Daarna kost het telkens energie . Ook tijdens de beurten van je tegenspelers, blijf je beter alert. Mits betaling van cultuur , kan je hun worpen onmiddellijk volgen. De volgorde waarin je ze speelt, beslis jij zelf. Elke zijde van de dobbelstenen biedt andere mogelijkheden:

1 en 2: Wanneer je 1 van de grondstofzijdes activeert, krijg je zoveel van die grondstof als je ruimteschepen hebt op zulke planeten.

3: Warp je ruimteschip naar een planeet. Jij kiest of je op het politiek of economisch spoor landt of op zijn oppervlak. Het spoor kan je opwaarderen tot je het einde bereikt en de planeet kan koloniseren. Een landing op de planeet zelf, laat je zijn effect uitvoeren.

 

 

 

 

 

 

 

4 en 5: Hiermee klim je op het politieke of economische spoor van een planeetkaart. Wie eerst het einde van zulk spoor bereikt, koloniseert die planeet. Je neemt die planeet in jouw bezit en stuurt alle aanwezige ruimteschepen van alle spelers op die kaart naar hun thuisbasis.

6: Deze zijde laat je je Rijk opwaarderen of 1 van de effecten van je kolonies gebruiken. Opwaarderen kost je grondstoffen in verhouding tot je nieuwe niveau. De volledige som is telkens te betalen in 1 enkele soort grondstof, cultuur of energie.

Het spel eindigt nadat iemand 21 punten of meer heeft en ieder evenveel beurten heeft gespeeld. De geheime missie kan je daarbovenop nog bijkomende punten opleveren.

Universum:

Wie het spel alleen speelt, heeft ietwat andere regels te volgen. Eerst en vooral heeft elk van de 5 spelersborden ook een achterzijde. Die nemen toe in moeilijkheidsgraad. Je kiest dewelke je wilt verslaan en legt die naast je eigen, willekeurig spelersbord. Jouw bord werkt net zoals het zou doen met meerdere spelers. Er zijn 5 planeetkaarten die je kan bezoeken in een solospel. Jij gooit je dobbelstenen eerst en activeert ze zoals in een gewoon spel. Daarna werp je die van hem, 1 per 1. Je kan ze ook nu volgen met 1 cultuur of hem dwingen ze te herrollen mits betaling van 1 cultuur en 1 energie . Dobbelstenen die je automatische tegenstrever niet kan gebruiken, werp je éénmalig opnieuw. Als ze nog steeds onbruikbaar zijn, verliest hij die.

Je robot-tegenstander heeft nog andere mogelijkheden. Hij start met alle 4 zijn ruimteschepen beschikbaar. Hij verzamelt eveneens cultuur en energie op een spoor, zonder die rechtstreeks te kunnen gebruiken. Telkens 1 van die 2 het einde van dat spoor bereikt, gebeurt er iets. Een vol energiespoor levert hem een opwaardering van zijn Rijk en een vol cultuurspoor, laat hem 3 extra dobbelstenen werpen. Elk nieuw niveau dat hij bereikt, geeft hem toegang tot een nieuwe actie. Deze kan hij uitvoeren wanneer hij werpt.
Telkens hij naar een planeet mag vliegen, landt hij op de eerste planeetkaart zonder ruimteschip. Je plaatst die raket ook altijd op het politiek of economisch spoor en nooit op zijn oppervlak. Ook hij kan ze koloniseren en zo de punten verdienen.
Wie eerst 21 punten behaald, wint. Ditmaal zijn er geen geheime missiekaarten in het spel.

Final approach:

 • Tiny epic galaxies blijft een geluksspel met dobbelstenen. Er zijn wel genoeg manieren om dit geluk te beperken. Opnieuw werpen, gratis of mits betaling. Worpen van tegenstanders volgen of de omvormer gebruiken.
 • Al snel zal blijken dat cultuur wellicht je meest waardevolle grondstof is. Het kunnen volgen van de worp van een tegenstander, levert je hoogstwaarschijnlijk, de gewenste actie op.
 • De volgorde waarin je je teerlingen activeert, kan zeer belangrijk zijn. Efficiëntie levert je net dat extraatje. Goed nadenken is de boodschap.
 • De speeltijd van ongeveer 30 minuten maakt het een echt opvulspel. Eéntje om je spelavond mee af te sluiten. Het aantal beslissingsmogelijkheden per speeltijd is echter enorm. Geen wereldschokkende beslissingen, maar wel voldoende.
 • Solo speel je tiny epic galaxies in een 10-tal minuten. Misschien kan je de gemakkelijke levels nog snel afhaspelen, de epic levels zijn echte breinbrekers. Voor elk niveau zal je een eigen tactiek moeten bedenken én voldoende geluk nodig hebben.

Good

 • snel te leren
 • kleine voetafdruk
 • beslissingen per minuutratio
 • uitstekende solo

Bad

 • opvuller
 • tokens staan los op je bord, in te kleine vakjes
 • multiplayer is vrij gemakkelijk
6.9

Amateur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password